Pobedi letnju dosadu

Leto je tu, a ti nemaš novca, društva ni volje za akciju – čini se da ti jedino preostaje dosada. Dosta je takvih razmišljanja! Uz poneki naš savet ovo bi moglo postati leto tvog života…

Cele školske godine željno si iščekivala letnji raspust i onda si dočekala ovakvu situaciju: svi su otputovali na more, samo se ti bezvoljno motaš po kući. Išla bi u šoping, ali nemaš novca. Mogla bi navratiti do bazena, ali ne želiš da ideš sama. I tako se iz dana u dan sve više dosađuješ. Umesto da uživaš u odmoru, u tebi se skupljaju ljutnja i bes, jer ne znaš šta bi sama sa sobom. Razvedri se – ovo bi moglo biti leto tvog života.
Jednostavne ideje učiniće čuda bez obzira na to jesi li sama ili s drugaricama koje su u sličnoj situaciji…

Nemam novca

Pokreni se: OK, nemaš novca za bioskop ili bazen. Možda su i tvoje  drugarice koje provode leto kod kuće u sličnoj situaciji. Zajednički razmislite šta biste mogle preduzeti da se zabavite, a da ne potrošite ni dinara. Vožnja biciklom, kampovanje u vrtu, piknik u parku… Sve je to zabavno, a neće te ništa koštati.
Super savet: Predloži prijateljicama da provedete „dan za 0 dinara”. To može biti igra u kojoj će svako moći da pokaže kreativnost. Uštedeti lovu je lako, samo treba malo mućnuti glavom.

Nemam volje ni za šta

Pokreni se: Nakon naporne školske godine svakako ti je potrebno da sebi priuštiš odmor i malo lenčariš u sobi. Ali odmor ne bi smeo biti izgovor za totalnu pasivnost. Dakle, digni se i preduzmi nešto – možeš otići i na izlet s ekipom iz kraja ili sestrom i bratom. Videćeš – zabava katkad dolazi sama od sebe.
Super savet: Na internet stranici svog grada saznaćeš na kojim mestima bi se mogla zabaviti.

Dosadno mi je

Pokreni se: Samo nemoj odmah posegnuti za daljinskim upravljačem ili sesti za kompjuter. Dosada je znak da si nezadovoljna. Taj problem ne smeš ignorisati. Ali imaj na umu da dosada može podsticati i na kreativnost. Uzmi olovku i razmisli zbog čega bi se isplatilo izaći iz kreveta! Možda bi mogla napisati knjigu, naslikati sliku, napraviti masku za lice – šta bi moglo biti zabavno? Napiši ideje na papiru i pretoči ih u delo.
Super savet: Još ti ništa ne pada na pamet? Prošetaj oko kuće ili pleši uz svoju najdražu muziku – tako će ti u mozak ući kiseonik i – možda koja dobra ideja.

Ne izlazi mi se iz kuće

Pokreni se: Oho, zaista želiš da raspust provedeš pred televizorom ili kompjuterom? Šteta! Tako ćeš propustiti super doživljaje – možda bi upoznala nekog zgodnog dečka u parku dok šeta psa…Zato svaki dan provedi bar jedan sat napolju. Možeš trčati, voziti rolere ili jednostavno leći na livadu!
Super savet: Šta god da radiš, neka te prati tvoja omiljena muzika.

Nemam prijatelja

Pokreni se: Naći dobre prijatelje i nije tako lako. Ali zajednička interesovanja zbližavaju ljude. Najbolje prijatelje pronaći ćeš onde gde se i sama dobro osećaš. Voliš sport? Učlani se u neki sportski klub. Tamo ćeš naći devojke koje razmišljaju kao ti. Rado crtaš stripove? Možda ćeš u prodavnici stripova naći istomišljenike. Teme za razgovor su zagarantovane.
Super savet: Upravo se ljudi koji ne izgledaju zabavno mogu se pokazati kao super osobe.

Svi su na moru

Pokreni se: Čak i ako ti se u početku ne čini tako – to ti je nova šansa! Ne žali za prijateljima, sad možeš raditi ono za šta nisi imala vremena dok si bila okružena svojom ekipom. Dakle, šta želiš? Pročitati još jedanput sve knjige o Harryju Potteru dok u parku hvataš boju? Okrečiti sobu nekom veselom bojom? Pretoči svoje ideje u delo – najbolje odmah!
Super savet: Nađi nekakav sezonski poslić – utrošićeš vreme, upoznati nove ljude i nešto zaraditi.

Priredila: Željka Raič

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.