Preživi prvi pregled kod ginekologa

Nećemo reći da je odlazak kod ginekologa mačji kašalj i da je najcool stvar na svetu skinuti se pred nepoznatim čovekom ili ženom. Jer, stvarno nije! Ali to je nešto što svaka devojka i žena mora uraditi za svoje zdravlje. I to uvek treba da imaš na umu: na pregled odlaziš radi sebe. Lekara, osim toga, možeš pitati sve što te zanima o polnom životu, menstruaciji, zaštiti, PMS-u… o svemu što ima veze sa “ženskim stvarima”, a stidiš se da pitaš mamu. Naravno, sasvim je prirodno da se bojiš, ali uz naše male savete tvoji strahovi će se rasplinuti. Evo šta sve treba da znaš…

Kada treba da odem kod ginekologa?

Nema pravog trenutka. Ali, kad imaš pitanja ili nedoumica o razvoju svoga tela, kontracepciji, ili imaš problema s menstruacijom, dobro bi bilo da posetiš lekara. Definitivno moraš otići na pregled osetiš li bol u donjem delu stomaka, ako ti je menstruacija izrazito jaka, ako te svrbi vagina ili imaš sekret čudne boje i mirisa, ili ako si imala polni odnos.

Mogu li povesti najbolju drugaricu?

To je totalno OK. Ako imaš dečka i želite da se informišete o načinima zaštite, slobodno ga dovedi na zakazani termin. S tobom može ići i mama, ali u sobi za preglede bićeš sama s doktorom.

Kako zakazati pregled?

Dovoljno je nazvati ordinaciju. Sestra će ti ponuditi termin, ali obrati pažnju da u vreme dogovorenog termina nemaš menstruaciju jer se tada neće moći obaviti pregled.
Takođe, kod sebe treba da imaš zdravstvenu knjižicu. Za privatne ordinacije knjižica nije potrebna, ali u njima se pregledi naplaćuju na licu mesta.

Muški ili ženski ginekolog: ko je bolji?

Oboje su jednako stručni. Odluči prema vlastitoj želji! Većina devojaka želi ipak da ide kod žene ginekologa jer im je stresnije da ih dodiruje muška osoba. S druge strane, dosta devojaka tvrdi da su im iskustva kod lekara muškarca bila veoma ugodna jer se muškarci verovatno dodatno trude da se devojke ne osećaju nelagodno.

Šta se događa na pregledu?

Ne brini se, većina lekara vrlo je obzirna prema tvom uzbuđenju i strahu. Neki zato na prvom pregledu zapravo i ne odrade pravi pregled, nego te upoznaju s ordinacijom i odgovaraju na tvoja pitanja. Ako se pregled obavlja, treba da sedneš na ginekološki sto. Doktor prvo pregled vrši opipavanjem: prstima (naravno, nosi rukavice) će opipati vaginu, matericu i jajnike. Nakon toga će u vaginu uvesti instrument nalik kljunu ptice (spekulum) pomoću kojeg može štapićem s vatom uzeti uzorak sluzi i proveriti postoji li infekcija (Papa test). Ceo pregled je kratak i po pravilu bezbolan. Ali devojke su obično jako ukočene pa im uzimanje uzorka iz vagine može biti malo neugodno. Nakon pregleda možeš se obući pa se tako odevena vratiti na razgovor s doktorom. Imaj na umu da bi najbolje bilo da na sebi imaš neku dužu majicu ili tuniku – osećaćeš se bolje, a tokom pregleda možeš je samo zadignuti.

Moram li roditelje pitati za dopuštenje?

Ukoliko ne želiš da za pregled znaju tvoji roditelji, lekar će imati obzira, ali ako imaš manje od 14 godina, tvoje podatke doktoru ipak mora dati roditelj. Kad je reč o maloletnoj pacijentkinji, lekar može odlučiti želi li o određenim stvarima obavestiti roditelje ili ne. Ipak imaj na umu da nijednom doktoru nije u interesu da razotkrije tvoje tajne. Ali u slučaju da ti je ugroženo zdravlje, on će se pobrinuti da dobiješ potrebnu pomoć, što će uključiti tvoje roditelje. Ako ideš kod privatnog ginekologa, jedini način da niko ne sazna za tvoj pregled jeste da platiš gotovinom u ordinaciji – u tom slučaju računaj na iznos od 3.000 do 5.000 dinara. U svakom slučaju, toplo preporučujemo da se ipak posavetuješ s mamom.

Koja je ordinacija najbolja za mene?

U svom domu zdravlja trebalo bi da imaš već dodeljenog lekara, ali možeš posetiti i neku privatnu ordinaciju.
Raspitaj se kod drugarica gde su one bile i kakva su njihova iskustva. Proguglaj o ginekološkim ordinacijama u svojoj blizini. Na kraju ipak sama moraš odlučiti, ali svakako se posavetuj s mamom, tetkom ili bilo kojom odraslom osobom kojoj veruješ.

Može li ginekolog primetiti da nekad masturbiram?

Ne. To se ne može primetiti na pregledu. O tome te lekar neće ni pitati, tako da se ne moraš brinuti. Ipak, ako želiš o tome nešto da pitaš, svakako to učini.

Šta doktor treba da zna o meni?

Na prvom pregledu treba da daš svoje osnovne podatke: ime, dob, adresu i slično. Osim toga, verovatno će ti postaviti pitanja o visini, težini, bolestima u porodici, uzimaš li redovno neki lek, pušiš li, jesi li imala neku operaciju. Moraćeš da kažeš kad si dobila prvu menstruaciju, kad ti je bio poslednji ciklus, kakva su ti krvarenja (normalna ili obilna, bolna ili bez bolova) te jesi li imala polni odnos… Ako i ti imaš neka pitanja, zapiši ih na papir i ponesi sa sobom jer će ti se tamo od nervoze verovatno zablokirati mozak.

priredila: Martina Vujaklija

foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.