SOS: Bez motivacije da oslabim

Imam 15 godina, visoka sam 158cm, i imam 60kg, stvarno sam pokušavala da smršam, radila sam vežbe i sve to. Dosta vaših članaka mi je pomoglo da barem krenem sa mršavljenjem, ali nemam dovoljno motivacije i brzo odustanem. Leto je stiglo, a ja sam još debela.. Možete li mi pomoći, dati neku bolju dijetu. Bila sam pre godinu dana kod nutricioniste i što se tiče zdravlja nema problema, problem je u meni.. Pomozite mi molim Vas!

SAVET: Navela si veoma bitan podatak – nutricionista je rekao da nisi debela, da si zdrava i skroz ok, ali ipak ti smatraš da si debela, a svesna si da je problem u tebi. Problem koji ima veze sa tvojim uglom gledanja na tebe i tvoje telo, a ne realan problem sa kilažom. Ti ovde navodiš visinu i kilažu, verovatno vodeći se nekim merilima idealne kilaže za određenu visinu. Te formule izračunjavanja idealne težine su čista glupsot. Iz ličnog iskustva ti mogu reći da ako bih ja imala onoliko kilograma koliko bi po toj formuli trebalo da imam, bila bih na ivici anoreksije. Probaj da se više koncentrišeš na stvari koje voliš na svom telu. Nemoj samo tražiti mane i ono što bi moglo da se ispravi. Uvek ima toga što bismo mogli da sredimo, ali ne bi trebalo da se samo na to koncentrišemo. Budi fizički aktivna i trudi se da se umereno hraniš, nemoj se prežderavati ali se nemoj ni previše ustezati, i kada budeš imala takav balans, sigurno ćeš se i fizički a i mentalno osećati bolje.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.