SOS: Brine za svoje zdravlje

Dragi Hej, imam jedan problem. Ne znam šta nije u redu sa mnom, ali zabrinula sam se da se nešto dešava. Sve je počelo negde krajem juna, kada smo išli kod kumova na njihov plac. Tog dana mi se mnogo spavalo i imala sam ogromnu želju da legnem i da zaspim, ali sam se radovala tom izletu, nisam htela da ga propustim. Ionako sam tu pospanost tada shvatala kao bezazlenu stvar, jer se i mojoj sestri spavalo, pa sam mislila da je od vrućine. U kolima zamalo da zaspim, šta god da bi neko rekao, meni bi se te reči nekako izgubile u daljini, kao kada sam u polusnu. Posle izleta, i dalje mi se spavalo i normalno sam spavala te noći. Dan-dva nakon toga isto. Tog dana sam posle ručka legla i zadremala, jedno dvadesetak minuta je bilo tako. Sledećeg dana opet. Tako sam neko vreme bila jako umorna. Pomislila sam da nije možda PMS, jer sam tada bila pred ciklus. Jednom smo sestra i ja sređivale fioke u našoj sobi i tada smo se dosta smejale. Posle toga, kada smo završile, mene je uhvatila neka vrtoglavica. Ne znam da li to mogu nazvati vrtoglavicom, jer sam je osećala povremeno i trajala bi jako kratko. Osećala sam je najviše kada bih pomerala oči levo-desno. Onda smo početkom jula (8. jul, ja mislim) otišle nas dve u Vrnjačku banju kod našeg deke, tamo sam dobila. I zaista, uživala sam. Bilo mi je dobro, zabavila sam se, izlazili smo uveče u šetnju, bilo je divno. Ali onda smo se posle nedelju dana vratile nazad u Beograd i sve je opet počelo. Stigle smo prekjuče. Vožnja mi je bila prijatna, sve je bilo u redu. Ali sutradan, ja sam bila preumorna. U jednom delu dana mi se opet vrtelo u glavi kada bih gledala levo-desno, a mnogo često mi se i vrtelo kada bih ustajala iz ležećeg ili sedećeg položaja. Danas sam išla sa mamom i sestrom u tržni centar i stvarno jedva sam se vratila. Ne znam šta mi je. Možda sam umorna od svega ovoga oko banje, možda me je put umorio. Ciklus mi je već prošao, više ne znam šta je sa mnom. Mama je primetila pre banje da mi se često spava i malo se i zabrinula, ali to nije dugo trajalo, jer je posle čula da mi je lepo u banji i da sam dobro. Nije se zapravo mnogo ni zabrinula, a nisam ni ja, jer sam mislila da je prolazno. Mislila sam da sačekam još pre nego što joj ispričam sve, da vidim da li ću se odmoriti od Vrnjačke banje. Ako se ovo nastavi još dugo, ne znam šta ću onda. Ne bih volela da završim kod lekara. Pospanost me i ne brine, ali ne znam zašto mi se vrtelo u glavi. Ponekad sam malo gubila ravnotežu i ponekad su mi ispadale stvari koje uzmem. A najviše mi je čudno što mi se vrtelo kada bih pomerala oči. Naravno da ne očekujem da ćete mi reći tačno šta mi je, ne tražim ništa slično. Samo bih želela da znam da li da kažem mami ili da sačekam još malo, da vidim šta će da bude. Ne bih želela da zabrinem mamu za džabe i da ispadne da nije ništa. Pomozite mi, molim vas!
P. S. Najbolji ste!!! <3

SAVET: Mi ti predlažemo da, sa obzirom na to koliko te sve ovo brine, odmah kažeš mami. U svakom slučaju ce primetiti, ako nista drugo onda bar tvoju zabrinutost. Kada je u pitanju zdravlje, sa tim se ne bi trebalo igrati. Najbolje bi bilo da kažeš mami za to i da odete kod tvog lekara. On će ti pomoći, ako ništa drugo, razjasniće barem to da li u pitanju neki veći problem ili prolazna stvar. Nemoj se bojati, ali ipak nemoj kriti to, ispričaj što pre kako bi bar malo olakšala sebi.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.