SOS: Da li sam izabrala pogrešno društvo?

PROBLEM: Moj problem je neprihvaćenost, ali to nije kao kod svih. Malo je reći da mrzim svoje odeljenje. Ja se družim sa dosta popularnim devojkama (devojčicama,) to sam uvek htela. Upala sam u njihovo društvo i ponašam se kao i one, to me usrećuje. Ipak, kad sam sa drugaricama iz odeljenja upućuju mi ružne poglede, ogovaraju me i dvolične su. Kad hoću da sve razjasnimo, one neće da me saslušaju. Jednom sam htela da se povučem iz popularnosti jer sam osetila da je život ,,nepopularnih” mnogo lepši i lakši, ali sad je kasno. Imam samo površne prijatelje, prave ne. Ne znam šta da radim, ne mogu uvek biti sa mojim društvom ,,popularnih”, jer one nisu iz moje škole, a kad sam u mom odeljenju – prete mi, ,,pljuju” me . HELP!

SAVET: Njihovo ponašanje prema tebi je najverovatnije izazvano njihovom slikom o tebi zasnovanoj na toj, kako kažeš, “popularnosti”. Ukoliko sa njima ne možeš fino da funkcionišeš, nemoj više ni da se trudiš na isti način kao do sad. Daj sve od sebe da ne obraćaš pažnju na njihove prozivke i komentare. Pored toga, u tvojoj školi verovatno postoji bar neko s kim si koliko-toliko okej i s kim bi mogla da se družiš, pa se, za početak, drži tih osoba. Važno je da znaš da je u prijateljstvima vrlo bitno da damo onoliko koliko očekujemo da nam se vrati, odnosno da se ponašamo prema drugima onako kako bismo želeli da se oni ponašaju prema nama. Prava prijateljstva se razvijaju vremenom i važno je biti strpljiv oko toga. Ono što ti možeš u toj situaciji u odeljenju jeste da pokušaš da izignorišeš loše komentare i da na neki način pokažeš da nisi takva kakvom te možda zamišljaju (u smislu svega onoga što se uglavnom pripisuje “popularnima”). Probaj da budeš okej sa drugima, da ne ulaziš u nekakve svađe i slično. Ako ima neko u odeljenju s kim si bar malo okej i za koga smatraš da bi mogao da ti bude prijatelj, predlažemo ti da pokušaš da se zbližiš sa tom osobom. Savetujemo ti da se, bez obzira na sve, držiš prijatelja koji ti odgovaraju za druženje, i da to bude glavni kriterijum po kojem biraš sa kim ćeš biti prijatelj. Budi strpljiva i daj sve od sebe da budeš što korektnija prema drugima, i izdvojiće se neko s kim ćeš moći da se sasvim opustiš i smatraš ga pravim prijateljem. 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.