SOS: Imam želju da studiram u Italiji, ali me plaši materijalna situacija u kući

Dragi Hej! Sada krećem u 1. razred srednje škole. Upisala sam se u gimnaziju gde sam uspela da upadnem u bilingvalno odeljenje i sada se deo nastave odvija na italijanskom. U toj gimnaziji ćemo svi naučiti perfektno italijanski. Moj plan je da posle gimnazije upišem neki fakultet u Italiji. Znajući sebe, znam da neću biti odličan đak i nikad nisam ni bila, ali ću dati sve od sebe da budem jako vrlo dobra. Ne verujem da ću se nešto naročito proslaviti sa uspehom i zato se plašim da ću kasnije imati probleme. Plašim se da moji roditelji neće biti u mogućnosti da plaćaju fakultete u inostranstvu jer je nas troje. I svi u isto vreme prolazimo kroz taj period života. Jako mi je žao mojih roditelja. Ne znam kako će to da izvedu. Mi nismo siromašni, ali nemamo ni toliko para da se rasipamo. Svake godine je sve gore i gore. Da li bih mogla se zaposlim u Italiji posle obične gimnazije?

SAVET: S obzirom na to da već sad razmišljaš o svemu tome, najbolje je da sedneš i popričaš malo sa roditeljima o svemu tome što te muči. Možda ne dođete odmah do nekog rešenja, odnosno do konkretnog odgovora na svako pitanje koje imaš, ali ćeš se verovatno osećati mnogo rasterećenije. Što se zaposlenja u Italiji odmah nakon srednje škole tiče, to je vrlo neizvesno. Ako se tvoje pitanje odnosilo na to da li možeš tamo da se zaposliš bez nekog faksa, vrlo je verovatno da bi to bilo jako teško, pogotovo ako imaš ambicije za nekim “boljim” radnim mestom. Ipak, to ne treba da te demotiviše da odustaneš od svojih snova, i ono što ti možeš jeste da se potrudiš da kroz srednju što bolje savladaš jezik koji učiš, kao i da se potrudiš da imaš što bolje ocene. Razumemo to da trenutno nisi baš ubeđena da bi mogla ok da prođeš kroz srednju, ali to uopšte ne mora da znači. Možda ti se baš dopadne, i možda bude baš suprotno od onoga što očekuješ. Najvažnije je da ne zapostavljaš gradivo i da se uvek trudiš što više možeš, ali naravno bez nametanja sebi previše pritiska. Ako budeš imala ok ocene kroz srednju, možeš da konkurišeš za raličite stipendije (obavezno se raspituj preko neta za državne, opštinske itd) i možeš da štediš taj novac za faks. Pored toga, možeš preko letnjeg raspusta npr. da pokušaš da nađeš neki poslić koji možeš da radiš par sati nedeljno i da tako zaradiš nešto novca koji možeš da štediš za kasnije. Ovo su neki naši predlozi, ali je ipak najbolje da se malo posavetuješ sa roditeljima. Srećno!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.