SOS: Kako pobediti lenjost?

PROBLEM: Zdravo Hej, moj problem je lenjost. Možda se nekom to ne čini kao problem, ali meni jeste i to veliki. Prvo ustajanje. Navijem mnogooo alarma i na svaki se probudim ali nastavim da spavam. Ne mogu jednostavno da ustanem, na kraju ustanem oko 14h i bude mi užasno žao sto sam propustila dan. Zbog ustajanja se osećam vrlo mrzovoljno, uvek imam podočnjake koje ne uspevam da pokrijem ni korektorom, bukvalno su crni. Jedem užasno nezdravu hranu,iako sam mršava jedem oko 4 pa uveče oko 8 i onda posle oko 2, 3 ujutru opet jedem. Kada me mama ili bilo ko drugi pita da nešto uradim mrzi me. Zaspim svaku noć oko 4/5 ujutru. Želim da se promenim! Hej molim te pomozi što brže ja više ne mogu ovako.

SAVET: Ima li nešto što te pokreće? Nešto što ti drži pažnju, što kada počneš da radiš ne želiš da prestaneš i tokom celog procesa se osećaš srećno i ispunjeno? Ukoliko nemaš tako neku aktivnost, krajnje je vreme da je potražiš. Lenjost je nekada ok, kada npr.nakon dugog vremena učenja rešimo da ne radimo ništa, ali ako lenjost traje predugo, onda se može desiti da otupimo i da imamo svakakva neka negativna raspoloženja. Može nas na neki način umrtviti. Predlažemo ti da sada izguglaš koji sve hobiji postoje, šta sve to ljudi rade u slobodno vreme. Napravi listu toga šta je ono što tebi izgleda zanimljivo i kreni da eksperimentišeš. Probaj da probudiš svoju energiju, ono radoznalo dete u sebi. I definitivno promeni bioritam, to kada ideš da spavaš i kada ustaješ. Neće biti lako, ali je skroz moguće. Lezi npr.u 00h i ne odustaj od pokušavanja spavanja i tako nekoliko noći zaredom, iako možda bude teško, sve dok ne uspeš da ležeš ranije. Uspeh je da zaspiš čak i u 1h ili najkasnije 2h. Onda navij alarm i reci sebi samoj da tada moraš da ustaneš. Probaj da budeš samodisciplinovana. Naravno, uvek možeš zamoliti nekog od ukućana da te budi ujutru sve dok ne ustaneš, da ti bude alarm i snooze. Mi verujemo da ti sve to možeš, ali samo moraš da pronađeš svoju unutrašnji pokretač i pokreneš energiju.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.