SOS: Nemam svoju sobu!

Ćao, imam 12 godina i problem. Nemam svoju sobu, a kao što sam navela imam 12 godina i potreban mi je prostor, moj mir, gde mogu da pobegem kada se loše osećam. Delim sobu sa bratom imamo krevet na sprat ja spavam gore ali mi smeta štoi brat po čitavu noć igra igrice, gleda filmove i priča sa prijateljima i ne da mi da zaspim. Pitala sam tatu da na kući napravi sprat i da oboje imamo svoje sobe, on je rekao da hoće ali kada počne leto i sada je leto počelo i tata mi još ništa ne govori kada će početi da gradi. U slučaju da se pitate mi smo u odličnom finansijskom stanju, tata mi drži veliku firmu, predsednik je streljačkog kluba koji je on osnovao i u koji ja idem. Mama takođe radi,baka dobija penziju od 400€ mesečno, a moj brat ima 17 godina i radi u Budvi preko leta u hotelu Splendid i zarađu za svoj džeparac. Tata mi još ništa ne govori kad će da napravi i možda je zaboravio i pre neki dan sam došla na ideju šta ako ja zaradim neki novac i pomognem? Postoji li neka mogućnost za to? Da dvanestogodišnjakinja zaradi novac i napravi sebi sobu, zvuči malo suludo ali bi moglo da upali. I imate li neki savet kako da zaradim nešto i napravim sobu? Možda da pomazem oko kucnih poslova ili da biciklom dostavljam novine u svom komšiluku? Možete li nešto da mi predložite što dete može da radi ili da jednostavno opet porazgovaram sa tatom o tome? Šta da radim, svoj deci je potreban prostor, pa je tako i sa mnom. Hvala unapred!

SAVET: Lepo si primetila da svima nama treba svoj prostor. Kutak koji će biti samo naš i gde ćemo moći da se pomerimo kada želimo da se malo osamimo. No, nažalost to nije uvek moguće. Nismo sigurni koliko si svesna toga koliki je rad potreban da bi se napravio sprat na kući. Prvo, što treba da postoji uslovi da uopšte sprat može da se napravi jer postoje kuće koje nisu dizajnirane tako da nose još jedan sprat. Drugo, reč je o velikom projektu, koji pored novca, zahteva dosta vremena, osmišljavanja i raznih drugih naizgled sitnih obaveza. Dakle, reč je o jako velikom poslu. Mi razumemo tvoju želju da imaš svoju sobu, ali želimo da ti skrenemo pažnju na to da izgradnja sprata apsolutno nije laka stvar koja može tek tako da se uradi. Probaj da popričaš sa ocem o tome postoji li neka opcija za to da imaš neki svoj prostor. Ne znamo kakva je vaša kuća, ali možda npr.vaša soba ili neka druga soba može da se pregradi pa da se tako dobiju dve manje sobe – jedna za brata i naravno jedna za tebe. Ako ne može, probajte da osmislite na kakav način ti možeš ovu tvoju sadašnju sobu da učiniš prijatnijom za tebe. Takođe, jako bi korisno bilo da ti i brat uvedete pravila ponašanja npr.da nema razgovaranja i buke posle npr ponoći itd. Probajte jedno drugom da olakšate boravak tamo. Nije lako, ali nije neizvodljivo.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.