SOS: Nevina sam, da li smem da koristim tampone?

Zdravo! Pišem vam sa drugaričinog mejla, vidim da vam je puno puta pisala. Htela sam da vas pitam od kad smem da nosim tampone? Napunila sam 16 godina i nevina sam. Krenula je sezona kupanja na bazenu i zanima me je l’ mora da se tampon menja nakon svakog izlaska iz vode? Takođe, krvarenje mi nije obilno i drugarica mi je rekla da nije baš preporučljivo da koristim tampone.

SAVET: S obzirom da danas postoje različite veličine tampona, možeš ih koristiti bez obzira na to što si još uvek nevina, samo ako odabereš npr. najmanju veličinu. Ako ih koristiš, preporučljivo je da ih menjaš posle svakog izlaska iz vode (naravno osim ako se uskoro odmah vraćaš u vodu). I generalno, ako baš moraš da ih koristiš, preporučujemo ti da ih koristiš isključivo dok si na bazenu, a da inače koristiš uloške koji su mnogo udobniji. Ukoliko su ti menstruacije baš oskudne, ginekolozi baš i ne preporučuju korišćenje tampona radi sprečavanja različitih infekcija. I naravno, moraš ih menjati uredno, bez obzira da li si u vodi ili ne, najduže na svaka 4 sata. Kada ih budeš prvi put stavljala, nemoj da ih guraš na silu ako baš ne ide, i budi pažljiva. 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.