SOS: Osećam da nemam pravo na svoj život

Moji roditelji su razvedeni. Ja živim sa ocem, babom, dedom i sestrom, a sa majkom ne živim. Sa majkom se uopšte ne viđam, niti se čujemo. Naravno kao i svi roditelji što kupuju sve svojoj deci, garderobu sve što im treba, tako i moji kupuju meni. Mnogo su dobri i sve to stoji, ali ja se osećam mnogo usamljeno, moj otac sa mnom nikad nije pričao ni o čemu, koliko problema sam do sad imala on se ljutio na mene i drao se, nije mi nikad verovao i uvek sam se plašila od njega. Ne znam šta da radim, razmišljala sam o tome da odem odavde, imam dečka koji me voli, mnogo brine o meni i tera me da odem kod njega da živim i znam da nije rešenje da tek tako odem odavde, ali ne mogu više da podnesem da mi ne veruju. I da, jesam im pravila problem na početku u srednjoj školi, sve je to prošlo ali zašto mi ne veruju, nikad nisu seli sa mnom da popričaju o nečemu. Nego bilo šta se desilo, oni se deru. Ja bukvalno nemam pravo na svoj život. I da imam 17 godina i zaista ne znam šta da radim.

SAVET: Žao nam je što se tako osećaš! Ipak, nije rešenje da samo tako odeš, jer to može da izazove druge probleme, tvoji mogu da se naljute na tebe i da tek onda pogoršate odnose. Super je što imaš dečka sa kojim se slažeš, i super je ako ti je on podrška, ali ti savetujemo da ne donosiš ishitrene odluke koje bi kasnije potencijalno mogle da pogoršaju situaciju. Još uvek si mlada i verovatno je malo rano da počeš sad da živiš sa dečkom. Najbolje bi bilo da na taj korak ipak malo sačekaš dok ne budeš zrelija, dok ne završiš školu i slično. S druge strane, mogla bi da poradiš na odnosima sa svojim ukućanima, jer nikako ne znači da je sve izgubljeno ako se sada ne slažete. Ukoliko si im na početku srednje pravila probleme kako kažeš, moguće je da su zbog toga takvi prema tebi. Ako smatraš da si se sad promenila i da si drugačija, važno je da im to pokažeš, da im staviš do znanja da mogu da ti veruju. Pokušaj da porazgovaraš sa njima, ti nešto iniciraj, napravi prvi korak, ne moraš da čekaš da oni sednu da pričaju s tobom. Možeš da im kažeš kako se osećaš, da im kažeš kako ti je žao što su vam odnosi takvi, i da bi želela da to ispravite. Reci im da ti je potrebna njihova podrška. To je verovatno bolje po tebe nego da samo odeš kod dečka, a da nisi ništa pokušala da promeniš. Važno je samo da ono što im obećaš, da to i ispuniš, da budeš iskrena u tom razgovoru. Pokaži im da možeš drugačije i da možete da imate bolje odnose. Koliko god ti bilo frka da pričaš sa njima o tome, stisni malo zube i uradi to jer time nemaš šta da izgubiš, a možeš mnogo toga da dobiješ. Srećno!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović

Foto: Getty Images/Guliver

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.