SOS: Počela sam da razmišljam o fakultetu i nemam pojma šta bih mogla da upišem

Sad sam završila treću godinu turističke škole. Iako imam još jednu godinu do kraja, počela sam da razmišljam o fakultetu. Fakultet koji bih upisala će sigurno ili u Beogradu ili u Novom Sadu, zato često čitam listu fakulteta u tim gradovima. Prošla sam jedno milion puta listu i nemam pojma šta bih mogla da upišem. Mislim da ću na kraju upisati neki jezik, jer mi ništa drugo ne ide! Ali to opet nije ono čime bih volela da se bavim. Volela bih da radim nešto konkretnije. Sad postoji problem što meni ne idu predmeti kao što su istorija, geografija, biologija… i drugi gde moram da štrebam tekst. Fizika i hemija tek. Meni ide matematika. Oslanjam se mnogo na logiku, šta god mogu radim po logici, tako da bih volela da upišem nešto što ima veze sa njom. Razmišljala sam o FON-u, ali problem je što ja sa ovom matematikom koju mi radimo ne mogu ništa, jer radimo samo osnovno. Volela bih da u budućnosti radim nešto oko kompjutera, kao programerstvo i tako to. Da li mi možete nekako pomoći kako da iskombinujem svoje (ne) znanje iz matematike i upišem nešto što volim, da ne bih ostala da upišem jezik, za koji realno mogu i kurs? I još jedno pitanje imam, da li je za programera potrebna veća doza kreativnosti (pošto sam razmišljala i o grafičkom dizajnu, ali nema šanse jer nisam kreativna)? Hvala unapred!

SAVET: Pre svega, važno je da znaš da čak i ako u srednjoj školi niste radili ništa više iz matematike od onoga kako ti kažeš “osnovnog”, a smatraš da ti matematika svakako ide, to ne treba da te spreči da pokušaš da upišeš smer koji ti se svideo, a od kojeg si odustala iz tog razloga. Većina predmeta na fakultetima (a pogotovo u prvoj godini) je koncipirana tako da se kreće od samog početka, uvek se prvo uči ono osnovno i ne pretpostavlja se da studenti već znaju sve iz te oblasti. Ukoliko si našla taj neki smer koji te zanima, slobodno iščitaj na sajtu fakulteta program studija da bi stekla neku sliku o tome šta se sve traži i šta se na kom predmetu uči. Pored toga, predlažemo ti da se učlaniš u fejsbuk grupe tog fakulteta i da se raspitaš kod studenata o svemu što te zanima. Dakle, ako ti se nešto dopada od smerova, nemoj tek tako da odustaješ a da nisi ni pokušala. Svoje veštine iz matematike možeš i sama da unaprediš tako što ćeš povremeno odvajati nešto vremena da vežbaš zadatke i radiš na tome da proširiš svoje znanje. Što se tiče kreativnosti i programiranja, ni o tome ne treba previše da brineš, jer svako u sebi ima nešto kreativnosti koja se razvija radom na sebi i usavršavanjem. Ako si zainteresovana da se u budućnosti baviš tako nečim, obavezno se raspitaj za smerove te vrste, i takođe pogledaj program studija, vidi koji sve predmeti postoje i koliko ti se sviđaju; možeš da ispišeš listu sa tim najprimamljivijim smerovaima, i da onda razmisliš koji su razlozi za i protiv da upišeš nešto od toga. Sve u svemu, ako si za nešto zainteresovana, nemoj sebi da postavljaš granice i da misliš da nemaš šanse da budeš dobra u tome, jer se sve može naučiti i nadoknaditi ako si dovoljno zainteresovana za to, a kreativnost se vremenom razvija kako se više upuštaš u oblasti koje je zahtevaju. Ne možemo da ti kažemo šta konkretno da upišeš, jer je važno da to bude tvoja odluka, ali ti predlažemo da poslušaš naše savete i da se pored toga dobro raspitaš za svaki smer koji ti deluje primamljivo, pa da na osnovu tih informacija doneseš odluku.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

1 Comment

  1. Moje misljenje je nekako da bi svakako trebalo da osoba upise ono sto voli. I da ne bi trebalo da bude faktor to koliko je tesko upasti/zavrsiti, da li ce se lako naci posao itd. Za pametne ljude ima posla, a i mozes sam da ga osmislis.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.