SOS: Pranje kose i menstruacija

Dragi HEJ, izvinjavam se zbog dužine teksta. Imam ogroman problem i ogroman strah i ne znam šta se dešava sa mnom. Naime, prvu menstruaciju sam dobila u februaru. Sve je bilo ok i sledeća je dakle bila u martu. Na internetu sam čitala o pranju kose u toku menstruacije i svuda je pisalo da se to sme i da ne postoje posledice, te da je čak jako bitno voditi računa o higijeni celog tela u tim danima. Ja sam to tako radila i nisam dobila sve do jula. Baš tada sam na googlu našla članak na kojem piše da je posledica kupanja u toku tih dana njihov “ne dolazak” i onda odjednom se tako reći “nadoknadi” obilnim krvarenjem. Kada sam posle toga, tokom avgusta dobila krvarenje je bilo obilno, ali trajalo kratko, da bi se posle dva dana ponovilo krvarenje. Skroz sam poludela i počela sam da plačem od straha i od tada nemam pojma kako da se ponašam kad dobijem menstruaciju! Molim vas pomozite mi.

SAVET: Nema razloga da se plašiš. Ti si tek skoro prvi put dobila i nećeš uvek imati možda ni isti broj dana, a neće uvek biti ni obilno. Ponekad će biti obilnije, ponekad ne, kao što će ti se ponekad javiti bolovi a nekad neće. Sve se to još uvek formira i ustaljuje i taj proces ustaljivanja će okvirno trajati dve godine. Trebalo bi samo da redovno zapisuješ koliko ti dugo traje, kada si dobila, kada ti je prestala menstruacija, kao i to koliko je obilna bila i da li si imala bolove. Takođe, ukoliko imaš smartphone imaš super aplikacije koje ti mogu pomoći da vodiš evidenciju o tome.
Što se tvoje brige tiče, prve informacije koje si pročitala su tačne. Ok je da pereš kosu i ok je da se kupaš. To nije povezano sa obilnošću menstruacije. Ipak, u to vreme se štedi preterane fizičke aktivnosti, to je otprilike jedina stvar o kojoj bi treblao da paziš.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.