SOS: Samopovređivanje

PROBLEM: Imam 13 godina i drugaricu koja je moje godište i veoma se čudno ponaša. Bila je mnogo puta u vezi, i to sa dečacima koji su stariji od nje najmanje dve ili tri godine. Problem je što je svaki put kad raskine uzimala žilet i rezala njihova imena po rukama, nogama, grudima… Nije mi najbolja drugarica, ali ipak se jako brinem za nju, ne znam zašto to radi sebi. Je l’ može mala pomoć, pošto ne znam kako da joj objasnim da prestane da povređuje sebe.

SAVET: Tvoja drugarica ima razloge zašto to radi. Možda tebi oni nisu jasni, ali to nije presudno kako bi joj pomogla. Popričaj sa njom, reci joj da je ona tebi važna i da ti puno znači i ohrabri je da tebe prvo nazove sledeći put kada joj se javi potreba za samopovređivanjem. Onda zajedno potražite pomoć nekog odraslog od poverenja ili stručnjaka koji najbolje razumeju tuđe probleme. Njihov posao im nalaže da ne osuđuju druge ma šta radili, mislili ili osećali.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.