SOS: Strah od odrastanja

PROBLEM: Dragi HEJ!, moj problem je to što iako sam srećna i zadovoljna u životu u sadašnjosti, ne želim da mi tinejdžerski dani prolete, iako znam da sve ide svojim tokom i da je svaki period života zbog nečega interesantan. Kako da jednostavno ne razmišljam o tom prebrzom prolaženju vremena? Nadam se da ćete mi odgovoriti i pomoći.

SAVET: Dok govoriš o zadovoljstvu sada, u tinejdžerskim danima, deluje kao da ti uporedo sa tim mislima i osećanjima prolaze i misli koje te plaše, odnosno misao kako izgleda biti odrastao i šta me čeka tamo u budućnosti. Neizvesnost koju osećaš ponekad budi jaka osećanja, a otuda i misli i pitanja šta će se događati u budućnosti. Nepredvidiva budućnost jeste sastavni deo čovekovog života i postajemo je svesni baš u mladalačkom dobu. Jedan od načina da to ublažiš i prevaziđeš jeste da se okreneš stvarima koje možeš da kontrolišeš. Iz rada sa mladima znamo da većina njih ima neku vrstu tenzije. Obično su vezane za odabir srednje škole ili fakulteta, ili kako izabrati zanimanje, kako se zaposliti, kako naći dečka i slično. Ako je, na primer, tvoja najveća briga koju školu upisati u budućnosti i kako postići što bolje rezultate, pomoć možeš potražiti od starije generacije ili možeš pronaći neka dodatna vežbanja da svoja znanja učvrstiš ili proširiš. Tako ćeš imati dobar uspeh u školi i manje brige koju školu ćeš upisati, jer znaš da si vredno radila i puno toga postigla. Naš drugi predlog je, da bi prvi deo plana uspeo, svaki put kada pomisliš na brzo prolaženje vremena, počni da brojiš unazad od 50. Potrebno je ovo vežbati i ponavljati svaki put kada pomisliš na neizvesnu budućnost. Ukoliko to budeš uspela, s vremenom će tenzija opadati.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.