SOS: Vakcina protiv HPV virusa – da ili ne?

Dragi Hej, imam 14 godina i u školi smo od lekara dobili papire koje ako potpišemo i donesemo razrednim starešinama možemo imati beslplatno cepljenje protiv HPV virusa. Pričala sam sa mojima ali ni oni ne znaju da li da odem na to vakcinisanje. Čitala sam da se nekoliko hiljada devojaka žalilo na česte mučnine, vrtoglavice, slabljenje vida, napade epilepsije i smrt. Strah me da ako primim vakcinu da će se te posledice dogoditi i meni ili ću imati kasnije problema sa trudnoćom ali i ne želim da kasnije dobijem rak. Možeš li mi pomoći pri odabiru i predložiti šta je bolje?

I imam molbu da mi odgovoriš na sajtu, pošto sam iz Hrvatske i ne mogu da kupim časopis. Unapred hvala!

SAVET: Kada je reč o zdravlju i prevenciji različitih bolesti, najbolje je da sa roditeljima odeš kod doktora koji će vas, kao stručno lice, posavetovati šta da radite. Mi ti savetujemo da ne donosiš odluke na osnovu informacija koje pročitaš na internetu ili na osnovu onoga što čuješ od drugih ljudi koji nisu stručni u oblasti medicine. U svetu se trenutno diže velika prašina na temu vakcinacija, i zato se svugde u našoj neposrenoj okolini dosta priča o tome i čućeš različita mišljenja koja i ne moraju biti tačna. I zato, roditelje za ruku i popričaj sa doktorom. 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.