SOS: Veoma sam nesigurna u sebe i u svoj izgled

Dragi Hej,već si mi jednom pomogao, pa sam odlučila da ti opet tražim pomoć. Imam problem jer sam veoma nesigurna u sebe i u svoj izgled. Od pre jedno godinu dana mi je užasno počeo da smeta izgled mog nosa, jer je veći nego što bi trebalo da bude i ima nepravilan oblik. Dok sam bila mlađa, deca su me zezala zbog toga, pa sam verovatno i zbog toga dobila kompleks, ali nevezano za to, meni lično to mnogo smeta i želela bih to da promenim. Imam devijaciju nosa, pa ću operaciju uraditi kada budem napunila 18 godina, tada ću promeniti i izgled nosa, ali to je tek za 4 godine. Pored nosa, ne sviđa mi se izged donje vilice, jer je previše mala i uvučena. I za vilicu ću uraditi operaciju kada napunim 18 godina, jer se to ne može ispraviti fiksnom protezom.Ne znam da li je do toga što sam u pubertetu sada, ali ne mogu da ne zaplačem kada se pogledam u ogledalo zbog tih nedostataka i stalno se upoređujem sa drugima, nebitno da li su devojčice mojih godina ,da li su starije od mene, da li su iz moje škole ili ih vidim negde drugde, na filmu…,ja ne mogu, a da se ne poredim sa njima od glave do pete i uvek se to završi tako što ja zaključim da su one mnogo lepše od mene. Pored toga, stalno razmišljam o tome da nikada neću imati dečka i da me niko neće želeti zbog mana na licu. Ja sam već davno odlučila da ću uraditi operacije ali mi je puno daleko 4 godine. Treba mi pomoć kako da više ne razmišljam o sebi najgore moguće i da prestanem da budem toliko nesigurna u sebe, a kada hoću da razgovaram sa nekim o tome, svi mi kažu da nisam normalna, da sam lepa… Izvinjavam se ako sam smorila o ovome ali stvarno ovo za mene predstavlja veliki problem. Hvala unapred na pomoći:)

SAVET: Kao što si i sama primetila, to je povezano i sa pubertetom – periodom kada smo skloni da nalazimo sebi mane, stojimo ispred ogledala i samo tražimo nešto što nam ne valja, sumnjamo u sebe, poredimo se sa drugima itd. Čak često preterujemo sa svim tim, pa nam sitne, nazovi „mane“. deluju kao ogromne, kao jedino što drugi na nama vide, imamo osećaj kao da svi bulje samo u to, a zapravo smo mi jedini koji to uopšte primećuju. Sem toga, svi drugi smatraju da si lepa, i vrlo je verovatno da problem leži ne u fizičkom izgledu, već u tvojoj nesigurnosti, i da ti deluje strašnije nego što jeste, a rešenje je zapravo u tome da prihvatiš i zavoliš sebe. Ima vremena kada ćeš odlučiti da li ti je operacija zaista potrebna, sada nije vreme da misliš o tome, već da uživaš i misliš o mnogo zabavnijim temama. Radi na tome da postaneš sigurnija u sebe, a to ćeš postići time što ćeš pronaći kod sebe nešto što ti se dopada i na šta si ponosna, a manje se fokusirati na stvari koje smatraš manama. A kad kreneš da radiš na tome, ne brini da li ćeš naći dečka, jer je samopouzdanje vrlo privlačno! 🙂

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Milica Šimonović
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.