Šta te muči? Samo reci!

Drugarica te nervira, tata je previše strog, dečko te zanemaruje? Više od svega želiš da im kažeš šta misliš, ali se bojiš da ćeš ih uvrediti i naljutiti! Ne mora da bude tako! Evo kako ćeš bez straha i opasnosti od poraza svakom reći ono što hoćeš…

Ne viči!

Ako nekom hoćeš da kažeš šta ti smeta, moraš da govoriš smirenim tonom. Vikanjem nećeš ostaviti dobar utisak i sagovornik će te doživeti kao da govoriš u afektu. Znači, govori samo kulturno i smireno.

Bez monologa!

Prihvati i mišljenje svog sagovornika, dakle, daj i drugom priliku da objasni svoje ponašanje, da se izvini ili kaže šta misli u tom trenutku.

Ne okolišaj!

Ne počinji svoje izlaganje od Adama i Eve. Reci sažeto i jasno šta te muči, i odmah pređi na stvar. Ako okolišaš, niko neće shvatiti šta si u stvari htela da kažeš.

Bez uvreda!

Ako kažeš dečku da je idiot ili drugarici da je krava, nećeš daleko dogurati. Dakle, ograniči se na kulturne rečenice, jer tako drugi neće imati razlog za protivnapad i bolje će uvažiti tvoje mišljenje!

Bez gledanja unaokolo!

Ruke u džepovima, zurenje u pod, grickanje noktiju i cupkanje u mestu nisu dobri neverbalni znaci. Govor tela je vrlo važan u komunikaciji s drugima: zato u izlaganju svog mišljenja osobu moraš da gledaš u oči i da sediš ili stojiš mirno.

Foto: Getty Images/Guliver

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.