MOŽE DA BUDE LAKO: Saveti uz pomoć kojih ćeš bolje da učiš

Znamo da ti učenje nije najomiljenija stvar u životu, ali je na tvoju sreću ili žalost, najveća obaveza trenutno kojom mnogo utičeš na svoju budućnost. Ne bi trebalo ni da ti ponavljamo da ako si dobar đak, a kasnije i student, možeš da se nadaš dobro plaćenom poslu kojim ćeš da obezbediš sebi lagodan život. Ako se već zamišljaš u nekoj vili sa bazenom, izvini, ali moramo da te vratimo u sadašnjost! Da bi tako nešto imao, moraš dobro da učiš. Ponekad to nije tako jednostavno, pa ti zato dajemo savete kako da sebi olakšaš, a da ti učenje ne predstavlja opterećenje.

Menjaj mesto učenja

Iako je važno da imaš svoj radni prostor, odnosno dobro organizovan sto za kojim učiš, savetujemo ti da ponekad promeniš mesto učenja. To može biti i neki drugi kutak u tvojoj kući, ili čak i u sobi, kao na primer krevet, ali isto tako možeš da odeš do najbliže čitaonice i pokušaš da učiš tamo. Prijaće ti novo okruženje, a mogli bi da te motivišu ostali koji tamo, takođe uče.

Menjaj metode

Ako su sve tvoje knjige podvučene, a to je jedini metod koji koristiš da bi zapamtila najvažnije, predlažemo ti da uvedeš i neke nove. Možeš da praviš beleške u nekoj svesci, ili kartice sa tezama, pomoću kojih ćeš lakše da povezuješ gradivo.

Nemoj da učiš napamet

Znamo da u svakoj školi postoje neki nastavnici koji i dalje insistiraju da se gradivo uči napamet, mi ti savetujemo da to ne radiš, osim kada moraš da zapamtiš neke definicije. Sve što naučiš sa razumevanjem, a to znači da ga objasniš svojim rečima, ali da i dalje zadrži tačnost, je nešto što će se duže zadržati u tvojoj memoriji. Takva znanja ćeš lakše primenjivati u praksi, kada se za to ukaže prilika.

Ne pokušavaj da učiš na silu

Ima dana kada možeš da sediš deset sati sa knjigom u ruci, a da ti deluje da je ono što čitaš na nekom lokalnom dijalektu Bantu crnaca! Kada ti se to desi, odustani odmah i nemoj da potrošiš sate u prazno. Izađi u šetnju sa prijateljima, ili pogledaj neki film, a onda sutradan “zagrej stolicu” i nauči ono što ti je zaostalo.

Foto: Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.