Želiš psa? Pročitaj ove savete obavezno!


Niko ne može da odoli preslatkom novom štenetu… Osim mame i tate. Igranje sa komšijinim ljubimcima može biti zabavno, ali nema ništa bolje od posedovanja krznatog prijatelja koji je samo tvoj. Ako pokušavaš da ubediš roditelje da ti uzmu ljubimca, ali nemaš mnogo sreće sa tim, evo nekoliko saveta koji će ti (nadamo se) pomoći da dobiješ četvoronožnog prijatelja kog toliko priželjkuješ.

Ponašaj se primereno

Jedan od najvećih razloga žbog kojih tvoji roditelji ne žele ljubimca je zbog toga što verovatno misle da će sva odgovornost i sve obaveze spasti na njih. Oni se već bore sa naporima njihovog posla, prehranjivanjem porodice i tvojim ludorijama. Moraš da im dokažeš da si odgovorna kroz dela, a ne samo da to govoriš. Pokaži da si zrela time što ćeš oprati sudove bez žaljenja, održavanjem čistoće u svojoj sobi bez da te oni podsećaju i provođenjem vremena i sa porodicom umesto da nestaneš ceo vikend sa društvom. Najbitnije je da održavaš dobre ocene i ne zaostaješ sa učenjem (najverovatnije neće ni pomisliti da uzmu ljubimca dok imaš dvojke.) Primetiće promenu i imaće više poštovanja kada budete ubuduće razgovarali o uzimanju ljubimca.

Ostani pribrana

Pre nego što skočiš roditeljima na glavu i uzbuđeno počneš da moliš da ti uzmu mače, neobavezno im reci kako misliš da je mačka tvog druga slatka ili kako misliš da bi bilo lepo imati ljubimca.Saslušaj šta oni imaju da kažu na tu temu. Ponekad u toku razgovora pomeni to ponovo tako daim negde u pordvesti ostane pre nego što ozbiljno zatražiš da uzmete.

Istraži i pripremi se

Počni time što ćeš napraviti listu argumenata koji bi mogli da imaju protiv: kako ne možeš da izvedeš psa posle škole jer imaš trening, tvoja mlađa sestra se plaši ptica, zmija je dosadan ljubimac… Onda sastavi listu koja ide u korist uzimanju ljubimca i šta on može da pruži porodici. Za svaku manu pronađi kontraargument koji će tebi ići u prilog. Moraš da se pripremiš u potpunosti kada tvoji roditelji budu spremni za taj razgovor. Potraži kolike su cene, pogledaj kakav ti je raspored, saznaj kakve su potrebe ljubimca, gde može da se nabavi itd.

Sačuvaj pare

Ljubimci koštaju. Samo cena za koju mogu da se kupe može biti između 50 i 5000 evra u zavisnosti od životinje koju želiš da uzmeš. Ne zaboravi na vakcine i posete veterinaru, povodce, akvarijum, hranu i ostale potrebne stvari. Čak i u slučaju da tvoji roditelji ne žele da ti svoje pare daš na to, preuzimanjem inicijative da se skupe pare za održavanje ljubimca će im pokazati da si odgovorna.

Isplaniraj kako da ih pitaš

Sve si spremila i sada treba sve da izneseš roditeljima. Čak iako su ti roditelji vrlo zauzeti, ovo je razgovor koji treba da se obavi lice u lice, a ne preko poruke. Pitaj ih kada bi mogli da odvoje malo vremena jer ima nešto o čemu već neko vreme želiš sa njima da razgovaraš. Ostani smirena i sabrana i pokaži im sve što si do tad istražila i uradila.

Budi strpljiva

Retko se dešava da se roditelji uzbuđeno slože sa tim predlogom na prvu loptu. Daj im vremena da o tome rasprave i ako odbiju nemoj odmah da odustaneš. Saslušaj njihova objašnjenja i daj im prostora. U nekom trenutku će im dosaditi koliko ih pitaš da će ti kupiti ljubimca!

Priredila: Milica Milovanović

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.