13. Evropska Noć istraživača u Srbiji – Istražuj kroz noć, u znanju je moć!

Ukoliko želiš da iz prve ruke saznaš zašto je toliko uzbudljivo biti naučnik, koliko je zanimljiv svet naučnih istraživanja i kako to nauka oblikuje našu sadašnjost i ulepšava našu prošlost i budućnost – Noć istraživača je prava noć za tebe i tvoju ekipu!

Evropska Noć istraživača, trinaesta po redu, ove godine će se održati 28. septembra od 17 časova do ponoći u dvadeset sedam zemalja uključujući i Srbiju! Naučnicima i njihovim izazovima na crtu će moći da izađu posetioci Noći istraživača u Beogradu , Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Smederevu, Jagodini, Čačku, Šapcu, Kikindi, Zaječaru, Užicu, Novom Pazaru, Zrenjaninu i još trinaest gradova.

Najmlađi Beograđani i Beograđanke moći će da se upuste u jedinstveni lov na naučno blago,  dok će oni stariji moći da otkriju nevidljivu stranu Beograda kroz alternativnu fotografsku tehniku cijanotipije. Niš će uz pomoć nauke oživeti pomalo zaboravljena, ali veoma ukusna jela naših baka uz koja će se celo veče „zboriti po niški“.

Posetioci Noći istraživača u Kruševcu, Ubu i Pomoravlju saznaće na koji sve to način nauka oblikuje našu svakodnevnicu, a Velika naučna avantura u trinaest gradova nastaviće se i u subotu, 29. septembra, uz posebno osmišljenu kulturnu razmenu i nesvakidašnji put oko sveta za 60 minuta!

Širom Vojvodine Noć istraživača proteći će u znaku povezivanja naučnika, naučnih disciplina, ali i različitih kultura po kojima je ovo podneblje nadaleko poznato. Insipirisan ovom večeri, kao i  Međunarodnom godinom kulturnog nasleđa, Muzej Vojvodine će otvoriti svoja vrata i organizovati besplatne, stručno vođene ture na svojoj stalnoj postavci.

U Srbiji se manifestacija realizuje kroz tri projekta: Scimfonicom, ReFocuS 2.0 i ReConNeCt. Ceo događaj finansiran je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. Sve informacije o dešavanjima u tvom gradu možeš pronaći na sajtu www.nocistrazivaca.rs, kao i na profilima Noći istraživača na društvenim mrežama.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.