“Igre gladi” i svi njihovi prethodnici

Da li ste znali da serijal “Igre gladi” nije jedini u svom žanru? I pre njega su postojali utopijski filmovi koji su opisivali slično stanje u društvu kao i želju da se gleda “najsmrtonosniji lov” u istoriji – lov između samih ljudi.

Sama ideja potiče od autora Richarda Connella i njegove kratke priče “The Most Dangerous Game” (poznate i kao “The Hounds of Zaroff” u nekim zemljama) iz 1924. godine. Priča je doživela niz adaptacija od čega je najpoznatija ona filmska iz 1932. godine sa Joelom McCreom, Fay Wray, Robertom Armstrongom i Lesliem Banksom u glavnim ulogama. Sledeća je radio drama u kojoj je narator Orson Welles.

Sledi italijanska verzija lova na ljude zvana “Deseta žrtva” iz 1965. godine sa Marcellom Mastroianniem i svežom Bond devojkom Ursulom Andress. Ovaj film se odigrava u bliskoj budućnosti u kojoj su ljudi toliko zavoleli nasilje da su napravili klub u kome se članovi smenjuju kao lovci i lovina dok ne budu… ulovljeni.

Tokom 1975. godine, čuveni treš producent Roger Corman je izbacio svoju verziju nasilnog sporta koji ovog puta uključuje i kola. Osim što je inspirisao nekoliko rimejkova i nastavaka, ovaj film je takođe bio i početak karijere mlađanog Sylvestera Stallonea koji je tumačio ulogu Machine Gun Joe Viterboa. Pored toga, ovaj film je direktno inspirisao čuvenu kompjutersku igru “Carmageddon”.

Iste godine, proslavljeni reditelj Norman Jewison izbacuje “Rolerbol” sa Jamesom Caanom u glavnoj ulozi. Ovoga puta je u pitanju supernasilna verzija futurističkog američkog fudbala. “Rolerbol” je doživeo svoj rimejk 2002. godine, ali je takođe inspirisao Davida Webba Peoplesa da napravi svoju verziju futurističkog hokeja sa Rutgerom Hauerom u glavnoj ulozi. Film se zvao “Čast silnika” iliti “The Salute of the Jugger” iz 1989. godine.

Stephen King se okušao u pisanju lova na ljude, doduše pod pseudonimom Richard Bachman u svojoj noveli “Trkač“, koja je, uz omanje prerade, doživela svoju ekranizaciju 1987. godine. Film bi verovatno propao na blagajnama da u njemu ne glumi superzvezda Arnold Scwarzenegger odeven u super-uski Adidasov kombinezon. Pored Švarcija, tu su i Maria Conchita Alonso (u svojoj drugoj najpoznatijoj ulozi ikad), Yaphet Kotto, Jim Brown i kolega iz „Predatora“ – Jesse Ventura.

Tokom 90-tih godina XX veka, filmadžije su digle ruke od futurizma i posvetile se surovoj stvarnosti, te je lov na ljude postao tema tadašnjeg trenutka. Ovim su se bavila dva filma: “Teška meta” sa Jean Claude Van Dammom iz 1993. godine i “Preživeti igru” sa Ice-Tjem i Rutgerom Hauerom iz 1994. godine. Prvi će ostati upamćen po neverovatno zlom Lanceu Henriksenu, sceni u kojoj Van Damme nokautira kobru ali i po tome što je uprkos svemu ovo najbolji američki film oca modernog akcionog filma – Johna Wooa.

Pored “Trkača”, film koji je direktno uticao na nastajanje “Igara gladi” je ultranasilni japanski akcioni spektakl “Battle Royale” Kinjia Fukasakua iz 2000. godine sa Takeshi Kitanom. O čemu se radi? U bliskoj budućnosti, Japan postaje prenaseljen. Svaki stanovnik stiče pravo da postane punopravni građanin time što će učestvovati u „Battle Royale“, borbi na život i smrt na pustom ostrvu. Svaki od učesnika dobija identičnu torbu u kojoj su nasumično odabrani predmeti. Tako da će neko završiti sa pištoljem, neko sa nožem a neko sa… ciglom. Svaki učesnik je dužan da se prijavi za ovu bitku kada navrši 15 godina starosti. Iako ultranasilan, ovaj film je požnjeo niz nagrada na filmskim festivalima i smatra se kultnim klasikom. 2003. godine izlazi nastavak „Battle Royale II“ koji nije ni prineti originalu.

Foto: Print screen/You Tube/MANTUCIJO

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.