LEGO robotom do naučnih dostignuća

Šampioni državnog turnira First LEGO League u sezoni 2017/18 su Makbot pioneers iz Makedonije (prvo mesto), Poliboti iz Beograda (drugo mesto) i Za Lego iz Zaječara (treće mesto). Najbolje plasirani timovi dobili su mogućnost daljeg takmičenja na regionalnom turniru u Sloveniji, koji će biti održan u martu 2018. godine. Tokom proteklih pet meseci, čak 20 timova dece uzrasta od 9 do 16 godina imali su zadatak da pronađu inovativno rešenje za realan problem, na temu ovogodišnjeg First LEGO League izazova “Voda je živa”.

“Ovo je veliko iskustvo za nas i zaista smo presrećni što smo bili deo ovako značajnog i interesantnog takmičenja. Na kreativan način, kroz igru i druženje, pokazali smo da imamo potencijala da se takmičimo rame uz rame sa najboljima u državi i mislimo da je to najveća nagrada za naš trud”, izjavili su Makbot pioneers, učenici SOU “Gošo Vikentijev” iz Makedonije, prvoplasirani tim na državnom turniru First LEGO League, u sezoni 2017/18.

Fondacija FIRST i Lego Edu svake godine zadaju globalni izazov, a sve u cilju usmeravanja mladih ka karijerama u MINT oblastima (matematika, inžinjerstvo, nauka i tehnika). Tokom jedne sezone više od 300.000 dece u 90 zemalja širom sveta takmiči se u sklapanju LEGO robota.

Alen Piljak, organizator First LEGO League u Srbiji, istakao je da ovakve manifestacije podstiču timski rad, interaktivnost i kreativnost kod mladih i da je jedan od glavnih značaja takmičanja u tome što nastoji da pruži priliku najmlađima da se uključe u razvijanje jedinstvenih tehnoloških rešenja u rangu sa svojim vršnjacima iz celog sveta. “Inovativni duh je nešto što bi trebalo otkrivati i podsticati kod mladih i učiti ih veštinama projektnog i timskog rada, kao i inžinjeringa, kako bi vremenom postali konkurentni u savremenom okruženju”, zaključio je Piljak.

Takmičenje First LEGO League organizovano je po četvrti put u Srbiji. Projekat je podržan od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.