#mtsTeenTalk – Milica Čalija: Naše telo nije nikakv tabu

Pre pet godina rodila se ideja o konferenciji koja će biti posvećena tinejdžerima i tako je nastao čuveni “Teen Talk”, koji iz godine u godinu pomera granice.

Ove godine se družimo i razmenjujemo ideje, mišljenja, postavljamo pitanja i dajemo odgovore na njih 23. novembra u Domu omladine, u Beogradu. Pokrovitelj konferencije je mts i ponosni smo što ćemo zajedno sa njima pokušati da odgovorimo na mnogobrojna pitanja koja muče današnje tinejdžere.

Konferenciju će otvoriti ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, a tokom dana ćemo razgovarati o različitim temama, među kojima su: obrazovni sistem i dualno obrazovanje, cyber nasilje i njegove posledice, kada i kako preživeti prvi poljubac, vezu, seksualni odnos, ko su hejteri i zašto su danas toliko popularni, zamke bulimije, anoreksije i drugih poremećaja ishrane, kao i o virtuelnom svetu, društvenim mrežama, influenserima…

Na panelu “Moj prvi put” učestvovaće i Milica Čalija, mama troje dece i preduzetnica.

Kada i kako ‘preživeti’ prvi poljubac, vezu, seksualni odnos? Šta sve treba da znaš pre nego što se odlučiš za ove velike korake?

– Divna mama “rodila se” zajedno sa mojom decom, jer kad se rode deca, rodi se i mama 🙂 u vidu FB stranice i bloga, kao neka virtuelna prijateljica koje je mamama u sličnoj situaciji (kada se preispituju da li su dovoljno dobre mame, da li mogu da doje, da li su i dalje ženstvene…) trebalo da pruži ruku podrške, da ih ohrabri da najpe vole sebe, da ne zanemare svoje potrebe, da ne robuju nametnutim parametrima lepote već da vole svoje telo sa svim promenama koje mu se dešavaju kroz život. Vremenom je Divna mama postala nosilac društvenih inicijativa ze jednako pravo na vakcine sve dece, nosilac kampanje “Tigrica” posvećene ženama čije telo nije više isto kao pre porođaja ali zaslužuje jednaku ljubav i divljenje, i neko online mesto ženske podrške.

Smatrate li da je razgovor sa bliskim osobama i onima koje imaju slično iskustvo, veoma važno kada je reč o intimi?

– Kada je reč o intimi, isto je kao i kada je reč o ličnom razvoju, o ličnoj poslovnoj ideji itd: veoma je važno kakvim se ljudima okružiš, jer oni svojim entuzijazmom ili, pak, nekakvim mračenjem, mogu u velikoj meri da oboje i tvoje stavove. Idealno bi bilo o seksu naći otvorenog sagovornika, koji ne smatra da je njegovo/njeno iskustvo neprikosnoveno, već je spreman da razgovara o tome bez ustezanja, da podeli svoje iskustvo, ali i da ohrabri manje iskusnog sagovornika da se prepusti novim iskustvima otvoreno i pametno. Mislim da godine sagovornika nisu naročito važne. Godine su, ipak, samo broj! 😉

Kakva uloga roditelja treba da bude u savetovanju dece kada su u pitanju prvi poljubac, prva veza, seksualni odnos…?

– Roditelji bi trebalo tu svoju ulogu da odigraju mnogo ranije, mnogo pre nego što dođe vreme za prvi poljubac i prvi odnos. Svedok sam da se prva dečja interesovanja za polne organe i polne razlike završavaju osudama roditelja, nerazumevanjem potrebe deteta da istražuje, pita se i saznaje. Kada u tako ranom detinjstvu steknemo utisak da je naše telo nekakav tabu, jako je teško kasnije razviti zdrav i otvoren odnos prema svom telu i svojoj seksualnosti. Naši roditelji nisu imali prilike da otvoreno o tome razgovaraju sa svojim roditeljima, pa taj model (ne)komunikacije prenose na našu generaciju, ona, dalje, na svoju decu, i tako imamo generacije i generacije ljudi kojima je neprijatno da otvoreno govore o najprirodnijoj i najlepšoj stvari na svetu.

Ukoliko i ti želiš da budeš deo publike, da aktivno učestvuješ u panelima, prijavi se na mail ivana.petrovic@color.rs.

Za više informacija posetite stranicu: www.color.rs/teentalk2017/

Foto: privatna arhiva

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.