#mtsTeenTalk – Vanja Ristić: Vršnjačka edukacija je zaista moćno i vredno sredstvo

Pre pet godina rodila se ideja o konferenciji koja će biti posvećena tinejdžerima i tako je nastao čuveni “Teen Talk”, koji iz godine u godinu pomera granice.

Ove godine se družimo i razmenjujemo ideje, mišljenja, postavljamo pitanja i dajemo odgovore na njih 23. novembra u Domu omladine, u Beogradu. Pokrovitelj konferencije je mts i ponosni smo što ćemo zajedno sa njima pokušati da odgovorimo na mnogobrojna pitanja koja muče današnje tinejdžere.

Konferenciju će otvoriti ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, a tokom dana ćemo razgovarati o različitim temama, među kojima su: obrazovni sistem i dualno obrazovanje, cyber nasilje i njegove posledice, kada i kako preživeti prvi poljubac, vezu, seksualni odnos, ko su hejteri i zašto su danas toliko popularni, zamke bulimije, anoreksije i drugih poremećaja ishrane, kao i o virtuelnom svetu, društvenim mrežama, influenserima…

Jedan od govornika na panelu “Moj prvi put ” biće i Vanja Ristić, ispred projekta Pazi Se (x).

Predstavi nam ukratko projekat “Pazi Se (x)”.

– Projekat Pazi Se (x) ima za cilj da mladima približi i pruži znanja o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, oblasti o kojoj se, nažalost često, u formalnom obrazovanju i javnom diskursu ne posvećuje dovoljno pažnje. Ovaj projekat obuhvata više aktivnosti:

Pazise(x) sajt – kao deo edukativne komponente Inicijative mladića, programa koji se sprovodi od 2006. godine u zemljama Zapadnog Balkana, na vizuelno veoma zanimljiv način i prilagođenim rečnikom približava mladima ove teme pritom obuhvatajući različite komponente – pubertet, zaljubljenost, istraživanje, seksualni čin i druge koji su raspoređeni u 5 kategorija: Otkrij sex, Zaštiti sex, Spremi sex, Igraj sex i odeljak Otvori sex – prostor namenjena za pitanje i nedoumice.

Radionice u srednjim školama – organizujemo radionice gde vršnjački edukatori prenose znanja, informacije i konkretne korake kako bi pomogli i uticali na zdrav, bezbedan seksualan život mladića i devojaka. Istovremeno ih podstiču da razmisle o nekim važnim pitanjima kada razmišljaju o stupanju u seksualan odnos.

Pazisex aplikacija – nastala je kao nadogradnja sajta i inicirana je sve većom upotrebom savremenih digitalnih uređaja od strane mladih. Na ovaj način smo produbili i približili edukativnu komponentu o seksualno reproduktivnom zdravlju.

Javne akcije – trudimo se da iskoristimo priliku i približimo mladima ove teme pa smo tako npr. obeležili Međunarodni dan mladih 12. avgusta gde su prolaznici mogli da razgovaraju sa našim edukatorima, dobiju edukativan materijal o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i zdravim stilova života.

Da li je vršnjačka edukacija najbolji način da se o ovim temama otvoreno razgovara sa tinejdžerima?

– Možda bi zvučalo pretenciozno kada bismo je nazvali najboljom metodom, ali na osnovu dugogodišnjeg iskustva, rada na terenu i reakcija mladih, mogu reći da vršnjačka edukacija zaista jeste moćno i vredno sredstvo ne samo zbog toga što se mladi svakako osećaju mnogo opuštenije i slobodnije kad o “ovim” temama razgovaraju sa vršnjacima, već se i njima (mladima) pruža mogućnost da uče jedni o drugih, budu deo promena ponašanja, uzori jedni drugima, a i gubi se onaj često autoritarni predavački način prenosa informacija koji oni shvate kao popovanje.

Da li je danas postalo tabu razgovarati o prvom poljupcu, seksualnom odnosu i sličnim temama i zašto?

– Nisam sigurna da li je postalo ili ostalo tabu pričati o ovim temama. Zapravo, kada je reč o ovim pitanjima, mislim da je kod nas prisutno poprilično paradoksalno stanje. Naime, javni prostor i diskursi puni su seksualnih konotacija – od reklama, novina, do reality programa u kojima se ne samo pominju, već nekada i prikazuju seksualni odnosi, a u isto vreme kada o seksu treba pričati u kontekstu zdravlja i bezbednosti, to odjednom predstavlja problem. Mislim da u ovakvoj klimi mladi najviše i ispaštaju jer dobijaju pomešane poruke – s jedne strane postoji veliki društveni pritisak koji se tiče seksualnosti i seksualnih odnosa, a sa druge – ono i dalje predstavlja nešto o čemu se ćuti, što je sramota, a posebno se zanemaruje deo o seksualnim odnosima u kontekstu zdravlja.

Ukoliko i ti želiš da budeš deo publike, da aktivno učestvuješ u panelima, prijavi se na mail ivana.petrovic@color.rs.

Za više informacija posetite stranicu: www.color.rs/teentalk2017/

Foto: Privatna arhiva

 

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.