Poruka koju nosi bajka “Lepotica i Zver” mogla bi vas iznenaditi

Igrana adaptacija bajke “Lepotica i Zver” sa Emmom Watson u glavnoj ulozi apsolutni je hit u svim bioskopima! Znate li šta se zapravo skriva iza ove popularne priče?

“Lepotica i Zver” je slavna priča o pametnoj i lepoj devojci Belle koju Zver zarobi u svom dvorcu. Uprkos teškim okolnostima, Belle sklapa prijateljstvo sa njegovim osobljem i shvata da se iza zastrašujućeg izgleda Zveri skriva plemenita osoba.

Mnogi stručnjaci su odavno pokušavali da protumače okosnicu Disneyeve bajke kao manifestaciju Stockholmskog sindroma, koji predstavlja sindrom emocionalne veze i indentifikacije s agresorom. Međutim, poznavaoci ove priče tvrde da je istina potpuno drugačija.

Bajka koju smo zavoleli još kao mali nadahnuta je francuskim romanom “La Belle et La Bete” Madame Gabrielle Suzanne Barbot de Villeneuve iz 1740. godine. Roman je pisan u vreme kada žene nisu imale slobodu odlučivanja u odabiru životnog partnera. Upravo zato, autorka je Bellino zatočeništvo pretvorila u metaforu za sve žene čiji su brakovi unapred dogovoreni bez njihovog pitanja. Složićete se da priča nosi jednu lepu poruku na vreme koje je, na svu sreću, prošlo.

Foto: Copyright:© 2016 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved..

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.