Poslednji dan Festivala nauke uz porodičnu zabavu za sve uzraste

Nakon tri spektakularna dana Festivala nauke, najveća naučna zabava u regionu završiće se u nedelju, 17. decembra, koja će na Beogradskom sajmu biti obeležena kao Porodični dan posebno osmišljen za druženja za sve uzraste!

Sa ciljem da nauka postane deo nedelje, svojevrsnog porodičnog praznika koji okuplja sve generacije, organizatori Festivala nauke ove godine uveli su Porodični dan. Tako će u nedelju, 17. decembra,  tokom poslednjeg festivalskog dana posetioce dočekati više od 700 naučnika i naučnih komunikatora sa pedeset tri interaktivne postavke, četiri izložbe i brojnim naučnim šou programima na velikoj Naučno-fanastičnoj bini.

Najmlađi posetioci Festivala nauke uz svoje prve korake izvešće i prve naučne eksperimente u Maloj zoni, posebnom kutku festivala sa radionicama i postavkama za male naučnike. Od iskopavanja arheološkog blaga do poigravanja sa laboratorijskim zadacima, mališani koji posete ovu zonu upoznaće se sa svetom nauke na sasvim novi način!

Tinejdžerski duh festivala najjači je u zoni Ekspertinejdžera koja okuplja najpametnije i najinovatnije školarce iz cele Srbije. Svi oni spremni su da svoje izume, eksperimente i znanja iz različitih naučnih oblasti podele sa vršnjacima i na taj način uvedu ih u uzbudljivi svet fizike, hemije, psihologije ili robotike.

Studenti će sva svoja dosadašnja znanja moći da provere i prošire na Naučno-fantastičnoj bini na kojoj će vratolomije i akcije iz njihovih omiljenih filmova objasniti Stiv Vulf, naučni komunikator iz Holivuda. Kao najveća zvezda festivala, saradnik glumaca poput Toma Kruza i Al Paćina, Vulf kroz svoj naučni šou program objašnjava kakva to naučna saznanja pomažu da kaskaderske scene na filmovima izgledaju tako uverljivo i toliko eksplozivno. Njihove kolege sa Hemijskog fakulteta izvešće predstavu nastalu u njihovoj produkciji, koja pod nazivom „Hemičari uzvraćaju udarac“ spaja nauku, muziku i kultne filmove! Samo u nedelju svoj šou izvešće jedan od omiljenih festivalskih superheroja Milan Popović, čiji će „Fantastično bombastični Milanov šou“ sa početkom u 17:30 časova ostaviti bez daha posetioce svojim eksplozivnim naučnim eksperimentima i igrarijama.

Stariji posetioci festivala moći će da se oprobaju u brojnim naučnim izazovima, jedan na jedan! Bilo da je u pitanju igranje po granici između uzbuđenja i straha, arheološko nadmudrivanje sa virtuelnom realnošću ili isprobavanje simulatora čeonog sudara, sasvim je sigurno da će Festival nauke zadovoljiti čak i one najzahtevnije posetioce. Generalni sponzor Festivala nauke, Naftna industrija Srbije,  predstavlja se sa postavkom „Energija koja pokreće“ i otkriva  posetiocima zašto nafta u savremenom svetu još nema alternativu, kao i na osnovu kojih zakona fizike pogonska goriva postaju izvor energije i pokreću naša omiljena prevozna sredstva. Jedan od festivalskih noviteta.  Mala naučna bina zablistaće posebnim sjajem okupljajući sjajnu ekipu naučnika koji će, jedan na jedan, sa svim znatiželjnim posetiocima pričati o naučnim izazovima i iskustvima. Bilo da je u pitanju razgovor o podvodnim avanturama, fizičkim i gastronomskim eksperimentima ili svetskoj prestonici sova, na ovoj bini otvoriće se brojne zanimljive teme.

Ko od članova porodice može da prestigne slona ili medveda, koliko je internet bio brz u vreme roditelja, a koliko u vreme današnjih mališana, sa kim će se pre sprijateljiti Srećko – robot koji čita emocije, u čemu se razlikuju skeleti muškaraca, žena i dece, ko je spretniji u pravljenju hemijskih čarobnih koktela, a kome za rukom polazi rešavanje arheoloških izazova u virtuelnoj realnosti, saznaće se tokom dana vikenda na Festivalu nauke!

Festivalske karte, po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanja manifestacije, pored pomenutih prodajnih mesta, karte će moći da se kupe i na samoj lokaciji – Beogradskom sajmu. Karta važi za jedan festivalski dan u halama 7, 8 i 9, kao i za halu 5, u kojoj je smeštena eksplozivna Naučno-fantastična bina. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.

Foto: promo

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.