S.O.S: u razredu su česte svađe

Idem u sedmi razred i imam jako dosadan problem. U mom razredu se svi svađaju. Ajde što se svađaju uživo, ali uđem u viber grupu koja je pravljena zbog online nastave i nađem 600 poruka. Sve te poruke su uglavnom, od dve – tri devojčice koje se stalno svađaju, prepiru, isteruju neku pravdu i često i druge uvuku u to. Mislim da nam je svima toga dosta.

Savet: Ovo je problem koji samo vi, kao razred, složno možete da rešite. Ako zaista samo nekoliko devojčica pravi razdor, trebalo bi vi ostali da se dogovorite i da im, na lep i miran način, skrenete pažnju da to nije u redu. Razgovarajte sa njima i zamolite ih da svoj odnos ostave po strani kada su sa vama, jer vas njihove svađe ometaju. Možete sačekati da počne redovna nastava, pa da to odradite na času razrednog starešine i uz pomoć nekog odraslog, a možete to uraditi i sami, među sobom, i u grupi. U svako trenutku možete tražiti od razrednog starešine da organizuje online ČOS preko neke od aplikacija. Jako je važno da se, kada budete počeli ovakav razgovor, uzdržite od rasprave, utvrđivanja ko je kriv i prebacivanja. Samo ih ljubazno zamolite da se malo uzdrže kako biste svi mogli da pratite događanja oko škole. Ukoliko primetite da razgovor kreće u pravcu nove prepirke, zaustavite se i sačekajte malo i razmislite ozbiljnije o ideji da uključite i nekog odraslog. Cilj je da svađe sprečite, a ne da se upletete u još jednu.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.