Znate li zašto većina Disneyevih junakinja nema majku?

Svako ko je gledao Disneyev crtać “Mala sirena” sigurno se seća Arielinog oca, kralja Tritona, ali šta je sa njenom majkom? Njena mama, kraljica Athena pojavljuje se tek u nastavku u kom je prikazano detinjstvo Male sirene. Tada saznajemo da je Athena poginula još kada je Ariel bila devojčica.

Takva sudbina zadesila je mnoge majke Disneyevih junakinja. Dugogodišnji Disneyev producent Don Hahn objasnio je koji je razlog tome. Postoje dve teorije, od kojih jedna ima veza sa praktičnošću, a druga sa tužnom pričom iz prošlosti Walta Disneyja.

– Disneyjevi filmovi traju 80, 90 minuta i govore o odrastanju. Govore o onom danu u tvom životu kada moraš da prihvatiš odgovornost koja ti sa godinama dolazi. Najjednostavnije rečeno, da bi likovi u crtaćima što pre odrasli, roditelji se izostavljaju. Bambijeva majka je ubijena i on mora, hteo ne hteo, da odraste. Belle iz Lepotice i Zveri ima samo oca koji se gubi a ona preuzima njegovu ulogu. Na taj način se priča ubrazava – ispričao je Hahn.

Druga teorija kaže da iza nepostojanja likova majki stoji razlog koji ima veze sa samim Waltom Disneyjem.

Naime, ranih četrdesetih godina prošlog veka Walt je roditeljima kupio kuću. Ubrzo nakon useljenja, njegova majka je preminula od gušenja ugljen-monoksidom. Disney nikada nije želeo da govori o tome jer se osećao odgovornim za tragediju. Don Hahn veruje da je Walta progonila majčina smrt i da je zbog toga izbegavao likove majki u svojim filmovima.

Hmmm, priznaćete da niste očekivali ovakvo objašnjenje, zar ne?

Foto: Facebook

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.